Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie

Grote Zwitser reu Guus (01-04-2024)

Publicatiedatum: 25-03-2025

Situatieschets

Guus is als pup bij zijn huidige eigenares gekomen. Voordat zij Guus kreeg heeft zij 2 Berner Sennenhonden gehad. Guus zijn eigenares is alleenstaand, maar sinds januari wonen haar dochter en haar 2 kleinkinderen (tijdelijk) bij haar in. Ze werkt (net als haar dochter) in de zorg en draait nachtdiensten.

Guus komt uit een groot nest (12 pups) en is de eerste weken in de woonkamer opgegroeid. De laatste 3 weken verbleven moeder en nest in de garage.

Gedrag en karakter: algemeen

Guus is op de leeftijd van 11 weken bij zijn eigenares gekomen. Hij heeft er wat langer (langer dan 2 maanden) over gedaan om zindelijk te worden. De meeste huishoudelijke geluiden zijn voor Guus niet spannend, maar hij blaft tegen de stofzuiger en is bang voor de dweilstok.

Regelmatig speelt Guus met speeltjes, met een bal, zijn kleedje, een touw. Hij rent graag achter de bal aan als je deze gooit, maar brengt deze niet altijd terug.

Wanneer zijn eigenares met hem buiten loopt, is Guus nieuwsgierig naar andere mensen, naar andere honden en naar de omgeving. Hij snuffelt graag en begint bij elke hond te kwispelen. Soms trekt hij dan aan de riem uit enthousiasme.

Gedrag en karakter: gedrag naar mensen

Guus is blij maar druk en/of springerig als zijn eigenares thuiskomt en hij blijft aandacht vragen. Zijn eigenars schrijft hierover: "Hij komt je begroeten, wilt aangehaald worden. Als hij in de bench zit dan blaft hij wel tot hij eruit is, dan stopt hij direct met blaffen. Hij blijft de hele tijd bij je in de buurt." Wanneer zijn eigenares weg gaat blijft Guus ook aandacht vragen. Hij blaft soms als hij in de bench moet, maar alleen als zijn eigenares niet direct weggaat.

Wanneer er bezoek komt reageert Guus ook blij, maar ook druk en/of springerig. Hij wil graag aangehaald worden en bij het bezoek in de buurt blijven. Gaat het bezoek weer weg, dan reageert Guus rustig, maar alléén als zijn eigenares niet óók met het bezoek mee weggaat.

Guus speelt regelmatig met zijn eigenares, ze spelen dan bijvoorbeeld met een bal of een touw. Hij kan met zowel grote als kleine kinderen omgaan. Hierover schrijft zijn eigenares: "Hij duwt een beetje tegen de kinderen aan, om te stoeien, of hij rent achter de bal aan, trekt aan het touw, etc. Hij is soms wel lomp voor kleine kinderen omdat hij groot is. Maar hij heeft wel de neiging om beschermend te worden naar de kindjes." Guus valt niet uit naar andere mensen.

Gedrag en karakter: gedrag naar andere dieren

Met andere honden speelt Guus regelmatig. Op een groot grasveld met een groep honden, rent hij dan samen over het veld, een beetje blaffend achter elkaar aan rennen, rollen, etc. Guus valt niet uit naar andere honden. Of Guus met katten en andere dieren kan omgaan is niet bekend.

Gedrag en karakter: overig

Guus kan mee in de auto. Hij gaat liggen of blijft rustig zitten en naar buiten kijken. Samen met zijn eigenares heeft Guus een basis puppycursus gevolgd. Zijn eigenares geeft aan dat Guus 's nachts verlatingsangst heeft, maar overdag niet. Zij vertelt hierover: "Bij een nachtdienst, als hij 's nachts alleen is, dan krijgt hij 's nachts erge diarree en gaat hij in de bench plassen/poepen van de stress. Op vrije momenten als ik thuis ben is hier geen sprake van, overdag ook niet." Daarnaast kan Guus soms flink aan de lijn trekken, specifiek wanneer hij nodig uit moet. Als hij dan geplast heeft is het trekken aan de riem over.

Voeding, verzorging en gezondheid

Guus eet gewone brokken (huismerk) en is een rustige eter. Hij is gewend om in de (bij)keuken te eten.

Zich laten verzorgen is voor Guus geen enkel probleem en bij de dierenarts is hij rustig, hij laat onderzoek en vaccinaties rustig toe. Guus gebruikt geen medicijnen en heeft geen langdurige en/of ernstige gezondheidsproblemen (gehad).

Registratie & Identificatie

Guus is gechipt en beschikt over een FCI-stamboom (Bijlage G-2), uitgegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Reden van herplaatsing

Voor Guus wordt een nieuwe plek gezocht, vanwege zijn verlatingsangst tijdens de nachtdiensten van zijn eigenares. Zij is inmiddels op het punt aangeland dat voor haar de situatie niet meer houdbaar is en ook voor Guus vindt zij het niet fijn dat hij steeds zo'n verlatingsangst heeft. Guus hangt erg aan haar en is heel erg op haar gericht, maar als alleenstande vrouw moet zij toch echt werken om de kost te verdienen. Herplaatsing bij mensen die veel thuis zijn lijkt voor beiden de beste oplossing.

Profielschets nieuwe eigenaar

Voor Guus zoeken we een nieuwe plek waar zijn nieuwe eigenaar/eigenaren 's nachts altijd thuis is/zijn en hem ook overdag voldoende aandacht kan/kunnen geven. Ervaring in begeleiding van honden met verlatingsangst zou voor Guus heel fijn zijn. Ervaring met Grote Zwitsers is eveneens fijn, maar hoeft voor een geslaagde herplaatsing niet specifiek vereist te zijn. Ken jij, of ben jij degene die Guus een gouden mandje kan geven? Lees dan snel verder onder zijn foto's!

Hoe kun je reageren op een herplaatser die op de website van de stichting is vermeld?

Wanneer je denkt dat jij voor een herplaatser de ideale nieuwe plek hebt, dan verzoek ik jou grondig kennis te nemen van alle informatie over de betreffende herplaatser én van alle informatie in het onderdeel 'Herplaatsing' van de website, zodat je goed geïnformeerd bent over zowel de herplaatser als herplaatsingen in het algemeen. 

Werkwijze:

  • Kopiëer onderstaande tekst vanaf het vetgedrukte 'Reactieformulier Herplaatsing voor [RAS] [NAAM]'
  • Open jouw e-mailprogramma
  • Start een nieuwe e-mail
  • Plak de gekopieerde tekst in de body van de e-mail
  • Vermeld als onderwerp: Reactieformulier Herplaatsing [RAS] [NAAM]
  • Beantwoord alle vragen
  • Geef zo uitgebreid mogelijk aan wat jij de herplaatser van jouw keuze te bieden hebt. Vermijd daarbij algemene kretologie en standaard antwoorden zoals 'een fijne omgeving', 'een gouden mandje', 'een liefdevolle plek', etc. Dat is immers de intentie van iedereen die reageert, dus daarmee springt jouw reactie er voor de huidige eigenaren niet uit. 
  • Bedenk bij jezelf: "Wat zou ik willen weten van geïnteresseerden, wanneer ik mijn eigen hond zou moeten herplaatsen?" Stilstaan bij deze vraag levert échte, authentieke antwoorden op voor de huidige eigenaren van de herplaatser.
  • Stuur de e-mail naar info@sennenhondenherplaatsing.nl
  • Je ontvangt - doorgaans binnen 24-48 uur - een (handmatige) ontvangstbevestiging

Reactieformulier Herplaatsing voor [RAS] [NAAM]

Onderstaande vragen zijn bedoeld om contact met jou te kunnen opnemen naar aanleiding van jouw reactieformulier.

Achternaam: 

Voornaam of voorletter(s): 

Adres: 

Postcode: 

Woonplaats: 

Land: 

Telefoonnummer (vast): 

Telefoonnummer (mobiel): 

E-mailadres: 

Onderstaande vragen zijn bedoeld om inzicht te geven in jouw woon- en werksituatie en daarmee in de vraag of jouw situatie passend is voor wat de te herplaatsen Sennenhond nodig heeft.

Wat is jouw gezinssituatie cq. gezinssamenstelling: 

Wat is jouw situatie qua werk en vrijetijdsbesteding:

Wat is jouw ervaring met honden: 

Onderstaande vragen zijn bedoeld om inzicht te geven in de reden(en) waarom jij interesse hebt in de te herplaatsen Sennenhond en daarmee in de kansen op een geslaagde herplaatsing.

Kun je aangeven wat jij de Sennenhond te bieden hebt: 

Zijn er bijzonderheden die voor de herplaatsing van belang (kunnen) zijn:

Ruimte voor eventuele aanvullende opmerkingen:


NB: Het verwerken van alle binnengekomen reacties kost tijd, dus hiervoor vraag ik jouw geduld. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van mij en/of van de huidige eigenaar/eigenaren.

Doneer nu!

Draag jij de herplaatsingsactiviteiten van de stichting een warm hart toe en wil je een bijdrage leveren om deze activiteiten te kunnen blijven financieren, dan zou ik het fijn vinden wanneer je de stichting wilt steunen met een eenmalige of periodieke gift. Je kunt jouw gift overmaken op IBAN NL26 ABNA 0567 5521 36 t.n.v. Herplaatsing Sennenhonden.

Namens alle herplaatsers bedankt!