Entlebucher reu Bruno (17-09-2023)
Publicatiedatum: 21-11-2024
Situatieschets
Bruno is als pup van 8 weken in het gezin van zijn huidige eigenaren gekomen. Het gezin bestaat uit vader, moeder en twee jonge kinderen in de basisschoolleeftijd. Vader werkt vaak thuis en moeder werkt part-time. Zowel vader als moeder is opgegroeid met honden. Als gezin hebben ze eerder een hond gehad, maar Bruno is hun eerste Entlebucher.
Het aanmeldingsformulier voor Bruno is ingevuld door zijn eigenares. De antwoorden op de vragen en de gegeven toelichtingen zijn dan ook van haar afkomstig.
Gedrag en karakter: algemeen
Hoe snel was jouw hond zindelijk nadat hij/zij bij jou kwam: binnen 1 week.
Eventuele toelichting: de eerste week ging ik 2 keer per nacht naar buiten met Bruno en in zijn 2e week bij ons nog maar 1 keer per nacht. De 3e week heb ik hem niet meer 's nachts hoeven uitlaten. Bruno heeft geen een keer in zijn bench zijn behoefte gedaan. In de woonkamer natuurlijk wel een enkele keer een plasje maar meestal zagen wij de signalen op tijd en deed hij buiten alles.
Hoe reageert jouw hond op huishoudelijke geluiden en apparaten: Wij hebben een robot stofzuiger buiten de gewone om en die kan gewoon aan als hij losloopt. Hij reageert niet op huishoudelijke geluiden en apparaten.
Speelt jouw hond graag met speeltjes: eigenlijk speelt hij alleen binnen en in de tuin met zijn speeltjes. Binnen komt hij vaak met een botje aanzetten en dan hou ik hem voor hem vast zodat hij de juiste hoek heeft en goed kan kauwen. Ik doe ook wel eens de kong verstoppen, dan zit Bruno op zijn plaats en na het commando "vrij" mag hij gaan zoeken.
Kun je het (speel)gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: Hij wil graag opdrachten krijgen en vraagt je aandacht door je aan te kijken. Als je dan niet reageert kan hij een kort blafje laten horen. Als je dan nog niet reageert gaat hij blaffen. Meestal is er dan wat aan de hand bijvoorbeeld zijn botje ligt onder de bank of hij moet plassen/poepen.
Waar heeft jouw hond aandacht voor wanneer je met hem/haar buiten loopt: Geurtjes en andere honden. Hij ziet ook de zwanen en vogeltjes. Zelfs de eenden die overtrekken ziet en hoort hij.
Kun je het gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: Als ik Bruno uit laat dan hou ik hem naast mij. Hij mag dan snuffelen en plassen op plaatsen die ik aangeef. Als ik hem gewoon zijn ding laat doen dan ruikt hij het liefste aan alles en kan hij ook verder willen dan de riem lang is, dat betekend dat ik het gras in getrokken kan worden en dat is niet de bedoeling. Als we het bos ingaan loopt hij los. Dan snuffelt hij graag en als hij honden ziet gaat hij ook aan de hond snuffelen. Als de andere hond wil spelen gaat hij spelen en als de andere hond niks doet loopt Bruno ook door. Als een hond uitvalt tegen hem gaat Bruno ook weg.
Gedrag en karakter: gedrag naar mensen
Hoe reageert jouw hond wanneer jij (en je eventuele gezinsleden) thuiskomt/thuiskomen: blij maar druk en/of springerig.
Kun je het gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: Als Bruno in de bench zit en ik kom in de ochtend beneden dan kan hij blij en druk uit zijn bench komen. Als ik meteen het gedeelte tussen zijn rug en staart ga kriebelen blijft hij wel staan, anders is hij geneigd om te springen. Soms komt hij wel rustig uit zijn bench. Als we thuis komen nadat we de deur uit zijn geweest is hij wel drukker dan dat we in de ochtend beneden komen. Hij is dan blij dat we er weer zijn en zijn bench uit mag (Bruno verblijft in de bench als we weg zijn en ‘s nachts).
Hoe reageert jouw hond wanneer jij (en je eventuele gezinsleden) weggaat/weggaan: Als er gezinsleden weg gaan en ik bijvoorbeeld thuis blijf dan gaat Bruno hoeden, hij wordt onrustig omdat er een “schaapje” weg gaat. Ik merk dat hij ons gezin als een kudde ziet en ons bij elkaar wil hebben. Als er niemand thuis blijft doen wij Bruno in zijn bench en is hij rustig.
Hoe reageert jouw hond wanneer er bezoek komt: blij maar druk en/of springerig
Kun je het gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: Als er iemand op bezoek komt, wat overigens niet vaak gebeurt, dan zit Bruno bij het binnenkomen in de bench. Zodra het bezoek zit komt hij blij gedag zeggen maar ben ik wel in de buurt om hem te leren hoe hij zich moet gedragen. Na het gedag zeggen kan hij rustig gaan zitten/liggen.
Hoe reageert jouw hond wanneer het bezoek weggaat: Meestal doe ik hem in de bench omdat er ook deuren opengaan, ik wil niet dat hij er tussendoor glipt.
Kun je het gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: Bruno is meer gericht op het gezin dan vreemde mensen dus hij zal misschien wat onrustig worden wanneer hij denkt dat er iemand van het gezin weggaat met het bezoek, maar dat het bezoek weg gaat maakt hem niet veel uit.
Speelt jouw hond graag met jou (en je eventuele gezinsleden): Regelmatig.
Kun je het (speel)gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: Met de kinderen speelt Bruno graag touwtje trekken, hij heeft dan een speeltje vast en een van de kinderen de andere kant. Bij mij komt hij vaak met een botje die ik dan mag vasthouden zodat hij er lekker aan kan kluiven maar ook touwtje trekken en met zijn bal spelen.
Kan jouw hond omgaan met grote kinderen: Ja
Kun je het gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: Bruno heeft niet veel aandacht voor andere mensen, dus ook niet voor grote kinderen. Hij laat zich wel aaien en snuffelt even.
Kan jouw hond omgaan met kleine kinderen: Ja, maar hij kan niet alleen zijn met onze kinderen, zie toelichting voor meer info.
Kun je het gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten:
- Buiten: Als de buurmeisjes buiten zijn gaat hij gedag zeggen en laat hij zich aaien, hij snuffelt ook even aan de kindjes. Hij springt niet tegen vreemde kindjes op, ook niet als hij los loopt. Onze kinderen kan Bruno gaan hoeden, hij wordt onrustig als ik met hem en de kinderen buiten loop en kan dan tegen hun opspringen.
- In huis: Onze kinderen en Bruno kunnen onvoorspelbaar zijn. Er is altijd een van ons bij de kinderen, Bruno is nooit alleen los bij de kinderen. De kinderen kunnen ook druk zijn en af en toe een raar geluid maken, Bruno vind ik daar overigens heel goed en rustig op reageren. Het lastigste is dat Bruno tegen de kinderen op kan springen, dat doet natuurlijk pijn door de nagels.
Valt jouw hond wel eens uit naar andere mensen: Nee
Gedrag en karakter: gedrag naar andere dieren
Speelt jouw hond graag met andere honden: regelmatig
Kun je het (speel)gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: Bruno is heel vriendelijk en geïnteresseerd in andere honden. Hij ruikt graag aan de andere hond z'n kont. Als de andere hond niet gaat spelen en stil blijft staan dan loopt Bruno ook door. Als de andere hond gaat spelen dan speelt Bruno graag, wanneer hij moe wordt gaat hij af en toe liggen in het gras. Als de andere hond gromt roep ik Bruno en komt hij naar mij toe, of hij rent weg van de hond.
Valt jouw hond wel eens uit naar andere honden: hij is 1 keer uitgevallen naar een dominante Dobermann, die wilde Bruno telkens berijden.
Kun je het (uitval) gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: hij gromde van zich af en liet zijn tanden zien.
Kan jouw hond omgaan met katten: Weet ik niet
Kun je het gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: als Bruno op straat een kat ziet trekt hij er naartoe maar meestal gaan de katten dan weg. Ik denk niet dat Bruno een kat zal aanvallen maar ik ken niemand met een kat die honden gewend is dus ik weet niet of hij met katten kan die honden gewend zijn.
Kan jouw hond omgaan met andere dieren: Weet ik niet
Kun je het gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: Ik denk dat Bruno niet snel een ander dier zou aanvallen. Ik heb geen ervaring met andere dieren en Bruno.
Gedrag en karakter: overig
Kan jouw hond mee in de auto: Ja
Kun je het gedrag dat jouw hond dan laat zien toelichten: Ik ben wekelijks met Bruno naar puppy cursus geweest. Als Bruno in onze auto zit, zit hij aan de bijrijderskant op de stoel. Hij hijgt wat en kijkt om zich heen. Ik aai hem tijdens het rijden.
Welke cursus(sen) heb jij samen met jouw hond gevolgd: puppy- en vervolgcursus. Ik denk dat Bruno het heel leuk zal vinden om met de nieuwe eigenaar ook op cursus te gaan, hij "werkt" graag en reageert goed op commando's. Bruno zoekt ook veel oogcontact.
Heeft jouw hond langdurige en/of ernstige gedragsproblemen (gehad): nee
Voeding, verzorging en gezondheid
Wat eet jouw hond: Droogvoer (merk: Farmina). Ook is hij gek op paprika, banaan, mango en kiwi. Als snack krijgt hij gedroogde kippenborst met een gedroogd visje erin of gedroogde appel erin van Dokas.
Eventuele toelichting: Bruno heeft de eerste 9 maanden vers vlees en brokken gecombineerd gehad. Nu eet hij alleen brokken.
Hoe eet jouw hond: Schrokop als pup, tegenwoordig eet hij met tussenpozen.
Eventuele toelichting: Bruno at als pup snel zijn bakje leeg. Tegenwoordig neemt hij wat meer zijn tijd.
Waar eet jouw hond: Bench
Eventuele toelichting: Bruno krijgt eerst het commando "zit", als hij zit "blijf zit", dan zet ik de bak in de bench, en dan zeg ik "vrij". Dan mag hij opstaan en eten.
Laat jouw hond zich gemakkelijk verzorgen: Kammen laat hij toe, nagels knippen vindt hij wel eng. Hij probeert de nagelknipper dan te pakken. Ik leid hem af met een speeltje en dan knip ik zijn nagel terwijl hij ligt. Tandenpoetsen doe ik met een tandenborstel zonder pasta en dat vind hij lekker, hij ruikt en likt eraan.
Hoe gedraagt jouw hond zich bij de dierenarts: Onrustig maar hij luistert wel naar mij.
Heeft jouw hond langdurige en/of ernstige gezondheidsproblemen (gehad): Nee
Gebruikt jouw hond medicijnen of heeft hij/zij in het verleden medicijnen gebruikt: Nee
Herplaatsing
Kun je aangeven waarom jij jouw hond wilt herplaatsen: We merken dat ons gezin en Bruno geen goede match zijn. Onze jongste zoon is ook een beetje bang in huis als Bruno los loopt omdat hij bang is dat hij tegen hem op springt. Bruno zit daardoor naar ons idee te vaak in zijn bench en dat is niet wenselijk voor hem en wij hebben ook het liefste dat onze hond gewoon bij het gezin kan zijn. Wij zien hem het liefste in een weidse omgeving en misschien wel met andere honden zodat hij lekker zijn gang kan gaan.
Zijn er bijzonderheden die voor de herplaatsing van belang (kunnen) zijn:
- Bruno kan buiten op momenten dat hij bang is of door iets getriggerd raakt de riem pakken en daaraan gaan trekken en als je de riem uit z'n bek wilt halen kan hij happen in je polsen. Hij moet dan zsm een commando krijgen zoals "zit" en daarvoor een beloning krijgen. Als hij los is en hij is bang dat er gevaar dreigt lijkt het of hij mij wil hoeden, hij cirkelt dan blaffend om mij heen en ook dan kan hij gaan happen. Op die momenten moet hij afgeleid worden door een commando te geven gevolgd door een beloning. Het zou fijn zijn als de nieuwe eigenaar daarmee weet om te gaan en kennis heeft van het veedrijfgedrag van Entlebuchers.
- Tevens denk ik dat het Bruno goed zal doen om bij de nieuwe eigenaar in een grotere (buiten) ruimte te kunnen verblijven ipv een bench. Eventueel met andere honden. Wij hebben geen andere mogelijkheid in huis vandaar dat wij Bruno wel in een bench doen maar hij gaat er niet graag in, ook als hij los in huis is gaat hij nooit rusten in de bench maar gewoon ergens op de vloer in huis. We merken dat Bruno, doordat hij in de bench moet, ook best gestrest in huis kan zijn omdat hij dus liever niet erin wil, dat is te zien aan dat hij bijvoorbeeld onder de eettafel/stoelen gaat liggen zodat we niet bij hem kunnen.
Registratie & Identificatie
Bruno is gechipt en beschikt over een FCI-erkende stamboom.
Profielschets nieuwe eigenaar
Om de puntjes in de verdere opvoeding van Bruno op de spreekwoordelijke i te zetten, zou het fijn zijn als Bruno terecht komt bij een eigenaar die al ervaring heeft met Entlebuchers en die in staat is om het ongewenst springen en drijven om te buigen naar gewenst gedrag. Omdat Bruno goed kan omgaan met andere honden, lijkt het geen probleem te zijn waneer de nieuwe eigenaar zelf ook al één of meer honden heeft. Voorwaarde is dan natuurlijk wél dat de nieuwe eigenaar voldoende capabel is om Bruno én de andere hond(en) te begeleiden bij de kennismaking en in het verdere samenleven. Herken jij jezelf in deze profielschets? Lees dan snel verder onder de foto's van Bruno!
Hoe kun je reageren op een herplaatser die op de website van de stichting is vermeld?
Wanneer je denkt dat jij voor een herplaatser de ideale nieuwe plek hebt, dan verzoek ik jou grondig kennis te nemen van alle informatie over de betreffende herplaatser én van alle informatie in het onderdeel 'Herplaatsing' van de website, zodat je goed geïnformeerd bent over zowel de herplaatser als herplaatsingen in het algemeen.
Werkwijze:
- Kopiëer onderstaande tekst vanaf het vetgedrukte 'Reactieformulier Herplaatsing voor [RAS] [NAAM]'
- Open jouw e-mailprogramma
- Start een nieuwe e-mail
- Plak de gekopieerde tekst in de body van de e-mail
- Vermeld als onderwerp: Reactieformulier Herplaatsing [RAS] [NAAM]
- Beantwoord alle vragen
- Geef zo uitgebreid mogelijk aan wat jij de herplaatser van jouw keuze te bieden hebt. Vermijd daarbij algemene kretologie en standaard antwoorden zoals 'een fijne omgeving', 'een gouden mandje', 'een liefdevolle plek', etc. Dat is immers de intentie van iedereen die reageert, dus daarmee springt jouw reactie er voor de huidige eigenaren niet uit.
- Bedenk bij jezelf: "Wat zou ik willen weten van geïnteresseerden, wanneer ik mijn eigen hond zou moeten herplaatsen?" Stilstaan bij deze vraag levert échte, authentieke antwoorden op voor de huidige eigenaren van de herplaatser.
- Stuur de e-mail naar info@sennenhondenherplaatsing.nl
- Je ontvangt - doorgaans binnen 24-48 uur - een (handmatige) ontvangstbevestiging
Reactieformulier Herplaatsing voor [RAS] [NAAM]
Onderstaande vragen zijn bedoeld om contact met jou te kunnen opnemen naar aanleiding van jouw reactieformulier.
Achternaam:
Voornaam of voorletter(s):
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
Land:
Telefoonnummer (vast):
Telefoonnummer (mobiel):
E-mailadres:
Onderstaande vragen zijn bedoeld om inzicht te geven in jouw woon- en werksituatie en daarmee in de vraag of jouw situatie passend is voor wat de te herplaatsen Sennenhond nodig heeft.
Wat is jouw gezinssituatie cq. gezinssamenstelling:
Wat is jouw situatie qua werk en vrijetijdsbesteding:
Wat is jouw ervaring met honden:
Onderstaande vragen zijn bedoeld om inzicht te geven in de reden(en) waarom jij interesse hebt in de te herplaatsen Sennenhond en daarmee in de kansen op een geslaagde herplaatsing.
Kun je aangeven wat jij de Sennenhond te bieden hebt:
Zijn er bijzonderheden die voor de herplaatsing van belang (kunnen) zijn:
Ruimte voor eventuele aanvullende opmerkingen:
NB: Het verwerken van alle binnengekomen reacties kost tijd, dus hiervoor vraag ik jouw geduld. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van mij en/of van de huidige eigenaar/eigenaren.
Doneer nu!
Draag jij de herplaatsingsactiviteiten van de stichting een warm hart toe en wil je een bijdrage leveren om deze activiteiten te kunnen blijven financieren, dan zou ik het fijn vinden wanneer je de stichting wilt steunen met een eenmalige of periodieke gift. Je kunt jouw gift overmaken op IBAN NL26 ABNA 0567 5521 36 t.n.v. Herplaatsing Sennenhonden.
Namens alle herplaatsers bedankt!