
Appenzeller teef Desie (11-07-2021)
Publicatiedatum: 24-01-2025/03-02-2025
Situatieschets
Op dit moment woont Desie nog in een gezin met 2 oudere kinderen van 16 en 19 jaar oud. Desie is als pup op de leeftijd van 12 weken in dit gezin gekomen, rechtstreeks bij de fokker vandaan.
Het gezin woont in een eengezinswoning (tussenwoning) in een woonwijk aan de rand van een park. De ouders werken allebei, de één draait vroege diensten en is op tijd thuis, de ander werkt kantoortijden en werkt soms thuis.
Voordat het gezin Desie kreeg hebben ze een wat oudere hond uit het asiel gehad, een Bully.
Desie gaat 4 à 5 keer per dag even uit, waarvan 1 langere wandeling per dag. Verder speelt ze binnen met zowel de ouders als de kinderen, doen ze snuffelspelletjes (snuffelkleed, speelgoed) of speelt ze (in de tuin) met de bal.
Gedrag en karakter: algemeen
Desie is in het huidige gezin gekomen toen ze 12 weken oud was. Het heeft wat langer geduurd voordat ze zindelijk was. De eigenares schrijft hier over: "We hadden geen ervaring met puppy’s en zindelijk maken. Desie deed vaak na het spelen en na het eten meteen een plas. Wij waren dan vaak net te laat met naar buiten gaan. Tot een maand of 8 heeft ze nog af en toe een plas in huis gedaan. Daarna niet meer."
Over de omgang met huishoudelijke geluiden en apparaten schrijft de eigenares: "Op de meeste apparaten reageert ze niet echt. Alleen de stofzuiger vindt ze wel een beetje eng nog. Maar ze blijft tegenwoordig wel gewoon in de kamer, maar houdt de stofzuiger wél goed in de gaten."
Desie speelt graag en vaak met speeltjes. Haar eigenares vertelt: "Desie houdt van spelen. Als ze wil spelen komt ze zelf haar speeltje brengen en deze drukt ze dan vrijwel in je hand net zolang tot je meedoet. Trekspelletjes vindt ze leuk maar ook haar speeltjes apporteren vindt ze leuk. Loslaten vindt ze soms lastig, dan maakt ze er een trekspelletje van. Als je haar dan vervolgens negeert dan legt ze het speeltje vanzelf wel weer bij je neer en gaat ze staan wachten tot je hem pakt en weer gooit. Als we klaar zijn met spelen dan geef ik het commando ‘klaar’ en geef er verder geen aandacht meer aan. Vaak loopt ze dan vanzelf weg en gaat dan zelf nog even verder spelen of gewoon lekker liggen slapen."
Wanneer men met Desie buiten loopt, heeft ze aandacht voor haar eigenaren, voor andere mensen, voor andere honden én voor de omgeving. "Desie houdt alles in haar omgeving goed in de gaten. Verder houdt ze enorm van snuffelen buiten. Als we de bal meenemen naar buiten dan heeft ze eigenlijk alleen oog voor de bal. Met wat lekkers op zak en tussendoor belonen zoekt ze tijdens het wandelen wel meer contact en heeft ze meer aandacht voor ons." schrijft haar eigenares.
Gedrag en karakter: gedrag naar mensen
Wanneer het gezin thuis komt reageert Desie blij maar rustig, of blij maar druk en/of springerig, afhankelijk van hoe het gezin zélf reageert. De eigenares schrijft: "Als wij thuiskomen is ze heel enthousiast. Als we zelf wat rustiger blijven en haar een beetje negeren dan kan ze wel rustig wachten tot we tijd voor haar hebben. Als we zelf ook enthousiast begroetend binnenkomen dan is ze door het dolle heen. Ze wil wel graag altijd eventjes bij je zitten en knuffelen als ze je even niet gezien heeft. 's Ochtends als we beneden komen ook."
Gaat het gezin weg, dan blijft Desie rustig. "Als we weggaan blijft ze gewoon rustig. We geven haar een aai en kunnen gewoon weggaan. Als ze al ligt te slapen blijft ze vaak gewoon liggen." aldus de eigenares.
Wanneer er bezoek komt, reageert Desie vaak afwachtend en blijft ze soms blaffen. Hierover schrijft haar eigenares het volgende: "Het verschilt echt wel een beetje per persoon. We geven eigenlijk altijd aan dat men haar gewoon moet negeren. Dan blaft ze soms eventjes maar soms ook helemaal niet. Zo gauw als ze door heeft dat de visite haar niet interessant vindt (geen bedreiging is voor haar) dan komt ze zelf even snuffelen en als je haar op haar eigen tempo kennis laat maken komt ze vanzelf met haar speeltjes aan en als er eenmaal gespeeld wordt is het ijs gebroken!" en geeft nog de volgende aanvulling: "Sommige mensen vinden negeren toch nog moeilijk en kijken haar wel aan of proberen toch even snel te aaien. Dan is ze snel erg wantrouwend en blaft ze wel even wat meer."
Wanneer het bezoek weggaat reageert Desie soms blaffend en soms afwachtend, afhankelijk van hoe goed ze het bezoek kent. Haar eigenares schrijft: "Als ze het bezoek goed genoeg kent (bezoek dat vaker komt) dan reageert ze eigenlijk niet echt als ze weggaan. Bij bezoek dat eigenlijk nog een beetje vreemd voor haar is gaat ze soms een beetje onrustig rondlopen, tussen ons door, en soms weer even blaffen."
Over het spelgedrag met de eigenaren en andere gezinsleden vertelt de eigenares dat Desie eigenlijk continu met hen wil spelen: "Desie houdt van spelen. Als ze wil spelen komt ze zelf haar speeltje brengen en deze drukt ze dan vrijwel in je hand net zolang tot je meedoet. Trekspelletjes vindt ze leuk maar ook haar speeltjes apporteren vindt ze leuk. Loslaten vindt ze soms lastig, dan maakt ze er een trekspelletje van. Als je haar dan vervolgens negeert dan legt ze het speeltje vanzelf wel weer bij je neer en gaat ze staan wachten tot je hem pakt en weer gooit. Als we klaar zijn met spelen dan geef ik het commando ‘klaar’ en geef er verder geen aandacht meer aan. Vaak loopt ze dan vanzelf weg en gaat dan zelf nog even verder spelen of gewoon lekker liggen slapen."
Desie kan met grote kinderen omgaan. Grote kinderen en volwassenen worden zo’n beetje hetzelfde behandeld. Vreemden moeten haar, als ze op bezoek komen, gewoon negeren en dan komt ze vanzelf kijken en op haar tempo kennis maken. Over de omgang met kleine kinderen schrijft de eigenares: "Buiten vindt ze kleine kinderen vaak een beetje spannend omdat deze vaak druk zijn en ‘gekke’ dingen bij zich hebben (rolschaatsen, kleine fietsjes, stepjes enz). Binnen is ze (met mijn neefje en nichtje) verrassend rustig en voorzichtig. Ze komt ook bij hen even kijken en brengt haar speeltjes naar hun toe om met ze te spelen."
Desie kan soms uitvallen naar (beter: blaffen naar) mensen met een afwijkend uiterlijk of mensen met afwijkende kleding. Haar eigenares schrijft hier over: "Ze blaft soms naar mensen buiten tijdens het wandelen. Vaak hebben die mensen dan een muts of capuchon op of een paraplu bij zich. Tegen vreemde mensen die even een praatje met de eigenaren willen maken blaft ze ook. Zolang mensen gewoon doorlopen is er vaak geen probleem."
Gedrag en karakter: gedrag naar andere dieren
Desie speelt volgens haar eigenares zelden met andere honden. Zij schrijft hier over: "Desie kan niet met alle honden. Ze heeft een paar honden die ze wat langer kent waar ze wel mee kan spelen. Zoals een echte Appenzeller speelt ze met veel geluid en gegrom. Niet iedere hond is daarvan gediend. Sommige zijn ervan onder de indruk en ‘vluchten’ dan. Andere reageren er zelf ook heftig op waardoor het niet altijd vriendelijk blijft (reactie op reactie). Ze gaat ook naar het pension en daar gaat het gewoon goed met andere honden. Hier is ze wel eerst een paar keer voor een wen-middag geweest voordat ze hele dagen ging.
Naar bepaalde hondenrassen kan Desie soms ook uitvallen. Haar eigenares legt uit: "Desie is buiten aan de lijn erg onzeker en angstig rondom andere honden. Hierdoor blaft ze soms erg hard naar bepaalde honden waarbij ze aan de lijn trekt. Met aandacht en training zit hier wel echt verbetering in en kan ze honden (met de juiste afstand ertussen) ook gewoon negeren of passeren. Het hangt ook samen met de omgeving waar we lopen en ik denk dat het ook samenhangt met ons. Ik weet dat ik spanning uitstraal als we een andere hond tegenkomen, wat zij dan ook voelt en overneemt. Vanwege de spanningen die er nu zijn vanwege de thuissituatie is Desie sowieso ook meer gespannen nu."
Met katten kan Desie goed omgaan. Desie heeft thuis samengeleefd met een kat. Ze speelde soms met de kat door speels te happen naar de kat. Als de kat er klaar mee was kreeg ze een tik op haar neus en dan droop ze ook af. Over de omgang met vreemde katten vertelt de eigenares: "Vreemde katten buiten is een ander verhaal. Ze kan deze inmiddels wel redelijk negeren maar als zij de kat eerder ziet dan jij, dan wil ze nog wel eens blaffen en proberen er achteraan te gaan. Als jij de kat zelf ook gezien hebt, dan kun je haar wel redelijk rustig langs de kat sturen met lijn- en stemgebruik."
Over de omgang met andere dieren schrijft de eigenares: "Andere dieren zijn wel interessant maar inmiddels rent ze niet meer direct achter vogels of eenden aan. Bij de opvang hebben ze allerlei beesten (kippen, geiten, paarden, katten enz). Deze vond ze in het begin heel spannend. Inmiddels negeert ze deze nu redelijk (tenzij ze ineens gekke sprongen of geluiden maken of druk gaan doen). Laatst was ze ergens waar ze een parkiet binnen in een kooi hadden. Dit vindt ze dan wel interessant en dan staat ze even te kijken bij de kooi wat daar nou eigenlijk zit. Maar verder reageert ze er niet op. Een losvliegende parkiet in huis is een ander verhaal denk ik. Daar zou ze echt rustig in begeleid moeten worden dat het geen speelgoed is."
Gedrag en karakter: overig
Desie kan prima mee in de auto. Ze springt zelf gewoon in de auto en gaat meestal gewoon liggen. Tussendoor kijkt ze af en toe een keer even naar het gezin of naar buiten om daarna weer lekker te gaan liggen.
De eigenaren hebben met Desie 2 puppycursussen gevolgd en daarna gedurende ongeveer anderhalf jaar diverse agility/behendigheidscursussen.
Voeding, verzorging en gezondheid
Desie krijgt momenteel gewone brokken en is een echte schrokop. Ze eet uit een anti-schrokbak, maar ook die is volgens haar eigenarens snel leeg. Desie krijgt haar eten in de keuken.
Desie laat zich gemakkelijk verzorgen en haar eigenaren mogen overaal aan zitten (oren, tanden, poten, buik, enz.).
Over het gedrag van Desie bij de dierenarts schrijft haar eigenares: "Desie heeft het liefst een vrouwelijke dierenarts. Ze heeft hier 1 dierenarts waar ze eigenlijk nauwelijks tegen blaft. Voor de zekerheid krijgt ze bij onderzoek wel even een snuitje op, omdat ze het wel gewoon allemaal erg spannend vindt. Met snuitje op ondergaat ze alles gelaten."
Desie heeft na de sterilisatie last gekregen van hormonale incontinentie. Hier heeft ze medicijnen (Incurin) voor en daarmee is het goed onder controle te houden.
Reden herplaatsing
Voor Desie wordt een nieuwe plek gezocht in verband met een echtscheiding. Haar eigenares geeft hierbij de volgende toelichting: "In verband met de scheiding kunnen we niet goed genoeg meer voor haar zorgen. Ik verhuis zelf naar een appartement waar geen huisdieren toegestaan zijn. Mijn partner werkt fulltime waardoor Desie hele dagen alleen zou zijn. Daar wordt Desie niet gelukkig van."
Profielschets nieuwe eigenaar
De huidige eigenares van Desie heeft goed voor ogen wat voor nieuwe plek ze graag voor Desie zou willen vinden: "Gezien het feit dat Desie zo onzeker is buiten rondom andere honden zou een plek buitenaf met een groot erf, waar ze lekker kan ravotten en snuffelen en haar bewakingstaak uit kan voeren, natuurlijk fantastisch voor haar zijn. Ze woont nu echter ook in een tussenwoning / woonwijk en met de juiste begeleiding buiten en iemand die haar het vertrouwen kan geven buiten zou dit natuurlijk ook gewoon een optie zijn."
Haar eigenares vervolgt: "Desie is in eerste instantie echt eenkenning en heeft echt even tijd nodig om je te leren vertrouwen. Dus bij herplaatsing zal ze niet gelijk de eerste dag al bij je komen zitten. Gun haar de tijd om het op haar eigen tempo te doen. Als ze je eenmaal vertrouwt heb je een vriendin voor het leven!"





Hoe kun je reageren op een herplaatser die op de website van de stichting is vermeld?
Wanneer je denkt dat jij voor een herplaatser de ideale nieuwe plek hebt, dan verzoek ik jou grondig kennis te nemen van alle informatie over de betreffende herplaatser én van alle informatie in het onderdeel 'Herplaatsing' van de website, zodat je goed geïnformeerd bent over zowel de herplaatser als herplaatsingen in het algemeen.
Werkwijze:
- Kopiëer onderstaande tekst vanaf het vetgedrukte 'Reactieformulier Herplaatsing voor [RAS] [NAAM]'
- Open jouw e-mailprogramma
- Start een nieuwe e-mail
- Plak de gekopieerde tekst in de body van de e-mail
- Vermeld als onderwerp: Reactieformulier Herplaatsing [RAS] [NAAM]
- Beantwoord alle vragen
- Geef zo uitgebreid mogelijk aan wat jij de herplaatser van jouw keuze te bieden hebt. Vermijd daarbij algemene kretologie en standaard antwoorden zoals 'een fijne omgeving', 'een gouden mandje', 'een liefdevolle plek', etc. Dat is immers de intentie van iedereen die reageert, dus daarmee springt jouw reactie er voor de huidige eigenaren niet uit.
- Bedenk bij jezelf: "Wat zou ik willen weten van geïnteresseerden, wanneer ik mijn eigen hond zou moeten herplaatsen?" Stilstaan bij deze vraag levert échte, authentieke antwoorden op voor de huidige eigenaren van de herplaatser.
- Stuur de e-mail naar info@sennenhondenherplaatsing.nl
- Je ontvangt - doorgaans binnen 24-48 uur - een (handmatige) ontvangstbevestiging
Reactieformulier Herplaatsing voor [RAS] [NAAM]
Onderstaande vragen zijn bedoeld om contact met jou te kunnen opnemen naar aanleiding van jouw reactieformulier.
Achternaam:
Voornaam of voorletter(s):
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
Land:
Telefoonnummer (vast):
Telefoonnummer (mobiel):
E-mailadres:
Onderstaande vragen zijn bedoeld om inzicht te geven in jouw woon- en werksituatie en daarmee in de vraag of jouw situatie passend is voor wat de te herplaatsen Sennenhond nodig heeft.
Wat is jouw gezinssituatie cq. gezinssamenstelling:
Wat is jouw situatie qua werk en vrijetijdsbesteding:
Wat is jouw ervaring met honden:
Onderstaande vragen zijn bedoeld om inzicht te geven in de reden(en) waarom jij interesse hebt in de te herplaatsen Sennenhond en daarmee in de kansen op een geslaagde herplaatsing.
Kun je aangeven wat jij de Sennenhond te bieden hebt:
Zijn er bijzonderheden die voor de herplaatsing van belang (kunnen) zijn:
Ruimte voor eventuele aanvullende opmerkingen:
NB: Het verwerken van alle binnengekomen reacties kost tijd, dus hiervoor vraag ik jouw geduld. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van mij en/of van de huidige eigenaar/eigenaren.
Doneer nu!
Draag jij de herplaatsingsactiviteiten van de stichting een warm hart toe en wil je een bijdrage leveren om deze activiteiten te kunnen blijven financieren, dan zou ik het fijn vinden wanneer je de stichting wilt steunen met een eenmalige of periodieke gift. Je kunt jouw gift overmaken op IBAN NL26 ABNA 0567 5521 36 t.n.v. Herplaatsing Sennenhonden.
Namens alle herplaatsers bedankt!